HALLOWEEN
Origen:
És
una festa
d'origen
celta
que
se celebra
la
nit
del
31 d'octubre.
La
primera
documentació
de
paraula
Halloween
és
trobada en
un
document
del
segle XVI.
Antécédents
: Té
origen
en
la festivitat
celta
del
Samhain
i
la
festivitat
cristiana
del
Dia
de
Tots Sants.Caractéristiques: El dia s'associa sovint amb els colors taronja, negre i morat.Està fortament lligat a la Jack-o'-lantern. (llanterna de Jack en anglès) que és una carabassa tallada a mà que durant la nit es posa una espelma encesa al seu interior per crear un efecte lluminós.Una altra de les activitats típiques de Halloween és el famós truc o tracte: els nens recorren les cases del seu veïnat disfressats (Es creu que l'ús de vestits i màscares es deu a la necessitat de fer fora els esperits malignes) demanant dolços amb la frase «dolç o truc?», «dolç o
o «truc o tracte?». El truc és una amenaça de broma als amos de la casa al cas que no es proporcionin llaminadures. A la nit s'organitzen festes de disfresses, també es fan fogueres que van exercir un paper important en les festivitats dels celtes, en cada llar s'encenia una foguera en la xemeneia. També es visiten de cases encantades que són edificis o construccions on suposadament ocorren aparicions o fenòmens paranormals, es fan bromes, es llegeixen històries de por i es veuen pel·lícules de terror
Rellevància dins el país : a Anglaterra el 5 de novembre, es rememora la Bonfire Night (La nit de les fogueres) on se simula que es crema en la foguera al conspirador anglès Guy Fawkes, que va voler volar amb pólvora el Parlament i als països hispans se celebra la nit de Sant Joan amb multitud de fogueres, celebració aquesta hereva de les festivitats en honor del solstici d'estiu celebrades per celtes i romans).Els antics britans tenien una festivitat similar coneguda com Calen Gaeaf. que deriva de irlandès antic i significa fi de l'estiu.
Projecció internacional : 1840 aquesta festivitat arriba a Estats Units, on queda fortament arrelada. Els immigrants irlandesos van transmetre versions de la tradició durant la Gran fam irlandesa. Van ser ells qui van difondre el costum de tallar la carbassa gegant (buida amb una espelma dins) No obstant això, la festa no va començar a celebrar-se massiva ment fins a 1921. Aquest any es va celebrar la primera desfilada de Halloween a Minnesotay després el van seguir altres estats. La festa va adquirir una progressiva popularitat en les següents dècades.La internacionalització del Halloween es va produir a finals dels anys 70 i principis dels 80 gràcies al cinema ia les sèries de televisió. El 1978, s'estrenava als EUA i al món sencer La Nit de Halloween, de John Carpenter, una pel·lícula ambientada en la vigília de Tots Sants que va suposar una referència per al cinema de terror de sèrie B, amb innombrables seqüeles i imitacions.
FISH AND CHIPS:
Origen:
Regne Unit.
Antecedents: “Fish and Chips” és un plat típic de Regne Unit.
Característiques: Menjar fet per peix i patates.
Rellevància dins el país: Escòcia.
Projecció Internacional: A Escòcia, Gran Bretanya, Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, Irlanda, Sud-àfrica, Països Baixos, Noruega, França, Normandia, Dinamarca.
Altres: el peix també pot menjar-se arrebossat i després fregit, però es considera només una manera de cuinar el peix i no un plat per sí mateix. Habitualment un plat que contingui peix fregit du el nom del peix en concret seguit d'algun mot com "arrebossat" o "fregit", i pot estar acompanyat de patates fregides o bullides, de verdura, d'una amanida, etc. A Andalusia els peixets fregits són els petits peixets de platja arrebossats nomes amb farina i fregits en oli d'oliva.
http://www.experiencewaterton.com/blog/content/binary/Fish-and-Chips.jpg
http://ca.wikipedia.org/wiki/Halloween
http://www.google.es/imgres?um=1&hl=ca&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:ca:official&biw=1024&bih=629&tbm=isch&tbnid=BMynrwDLDQivoM:&imgrefurl=http://holidays.mrdonn.org/halloween.html&docid=xJFF7XAIGorq_M&imgurl=http://holidays.mrdonn.org/banner_halloween.gif&w=711&h=449&ei=50DDT7eeM8nO0QX35vTHCg&zoom=1&iact=hc&vpx=270&vpy=121&dur=1034&hovh=178&hovw=283&tx=108&ty=95&sig=117579027628314709599&page=2&tbnh=111&tbnw=175&start=16&ndsp=20&ved=1t:429,r:11,s:16,i:183entremaliadura»
http://es.wikipedia.org/wiki/Fish_and_chips
Webs consultades el dia 19 d'Abril.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada